Naast tekst en afbeeldingen vind je op veel moderne websites tegenwoordig video’s. Ondanks steeds sneller wordende internetverbindingen en apparaten, kunnen video’s de laadtijd van je website vertragen en zorgen voor een negatieve gebruikerservaring.
Vooral als video’s niet op de juiste manier zijn geoptimaliseerd voor online toepassingen, kunnen ze je website traag maken. Dat is niet alleen van invloed op de gebruikerservaring (UX), maar heeft ook negatieve gevolgen voor je SEO. Google hecht namelijk veel waarde aan de laadtijd van je website.
Hier zijn 5 dingen om op te letten als je video’s op je website wilt plaatsen.
Bestandsgrootte
Een video heeft over het algemeen een veel grotere bestandsgrootte dan andere media zoals afbeeldingen en tekst. Daardoor neemt het laden van een pagina met een of meerdere video’s meer tijd in beslag, vooral op langzamere internetverbindingen of apparaten met beperkte bronnen.
Bandbreedte
Het streamen van video’s vereist een aanzienlijke hoeveelheid bandbreedte, vooral bij hogere resoluties en kwaliteit. Dit kan zorgen voor langere laadtijden, buffering en een hoger dataverbruik voor mobiele gebruikers zonder onbeperkte data in hun telefoonabonnement.
Browsercompatibiliteit
Videoformaten en codecs kunnen variëren tussen browsers en apparaten. Het gebruik van een videoformaat dat niet goed wordt ondersteund door de browser van een gebruiker, kan problemen veroorzaken en de laadtijd verlengen als de browser de video correct probeert af te spelen.
Optimalisatie
Niet-geoptimaliseerde video’s kunnen de prestaties van een website behoorlijk verminderen. Het comprimeren van video’s, het gebruik van de juiste codecs en het aanpassen van de resolutie en de bitrate kunnen helpen om de bestandsgrootte te verkleinen en de laadtijd te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de video.
Aantal video’s
Het toevoegen van meerdere video’s aan een webpagina kan de laadtijd verder vertragen. Vooral als alle video’s tegelijk worden geladen. Het is belangrijk om de noodzaak van elk video-element te overwegen en enkel de essentiële video’s op te nemen om de prestaties van de website te optimaliseren.
Door het optimaliseren van video’s, het gebruik van streamingdiensten van derden en het beperken van het aantal video’s op een pagina, kun je de negatieve impact op de prestaties van je website minimaliseren en je bezoekers een snellere en betere gebruikerservaring bieden.