Blogs schrijven: hoe zakelijk bloggen klanten aantrekt

Je hebt al gehoord van blogs schrijven, anders was je nu niet hier. Toch? Heb je ook al gehoord dat zakelijk bloggen je bedrijf helpt groeien?

Hoe het klanten overtuigt om voor jou te kiezen en niet voor je concurrent? Zeg nou zelf, meer klanten willen we allemaal. En dat gaat gebeuren. Bloggen helpt daarbij.

Wat is bloggen

Bloggen is met regelmaat nieuwe blogs schrijven en die op je website plaatsen. Deze blogs schrijf je over onderwerpen die interessant zijn voor je doelgroep en klanten.

Blogs die helpen een probleem op te lossen of informeert. Of blogs die de lezer bewust maakt van een een probleem of behoefte.

De blogs plaats je op je website. Zo wordt je website de etalage van je kennis en expertise. Hier kom ik zo op terug.

Wat is de geschiedenis van bloggen

De geschiedenis van bloggen begint in de late jaren ’90, toen het internet voor velen toegankelijker werd. De term “weblog” werd voor het eerst gebruikt door Jorn Barger in 1997, om zijn dagelijkse log van activiteiten op het web te beschrijven. Deze weblogs waren voornamelijk persoonlijke dagboeken waar individuen hun gedachten, gevoelens en ervaringen deelden.

Naarmate de populariteit groeide, evolueerde de term naar “blog”, en de praktijk verspreidde zich snel. In 1999 introduceerde Blogger.com, een van de eerste blog-publishing services, een platform dat het voor de gemiddelde gebruiker gemakkelijker maakte om content online te publiceren zonder technische kennis. Dit was een keerpunt dat leidde tot een explosie van blogs op het internet.

Meeste blogs begonnen als persoonlijke dagboeken, maar evolueerden al snel tot platforms voor nieuws, educatie, en zelfs zakelijke marketing. Vandaag de dag zijn blogs een integraal onderdeel van het digitale landschap, met miljoenen mensen wereldwijd die bloggen over een breed scala aan onderwerpen, van politiek en cultuur tot persoonlijke groei en technologie.

Waarom blogs schrijven (zakelijk bloggen) belangrijk is

Bloggen is een krachtige manier om informatie te delen over onderwerpen die je doelgroep interesseert, en om online relaties met ze op te bouwen.

Zakelijk bloggen heeft veel voordelen voor je bedrijf. Ik zei het net al: door blogs op je website te plaatsen wordt je website een etalage voor je kennis en expertise.

Het maakt je geloofwaardig en bouwt hiermee langzaam een expertstatus op. Je doelgroep gaat je zien als autoriteit. Dat is wat je wil.

Want dan weet de klant zeker dat-ie bij jou moet zijn voor de oplossing of een behoefte. Jij weet er alles over en begrijpt de situatie van de klant. Dit heb je laten zien met je etalage.

Het schrijven van blogs helpt niet alleen om autoriteit op te bouwen. Er is meer.

Verschillende soorten blogs en de kracht van content

Er zijn verschillende soorten blogs, van persoonlijke online dagboeken tot zakelijke blogs die gericht zijn op het aantrekken van klanten. Ongeacht het type, is de kracht van een succesvol blog de kwaliteit en relevantie van de content.

Het schrijven van pakkende, informatieve en boeiende blogposts is belangrijk om de aandacht van lezers te trekken en te behouden. Blogs bieden ook de mogelijkheid tot gastbloggen, waarbij je jouw expertise deelt op andere websites, wat kan leiden tot backlinks en een groter bereik.

Zakelijk bloggen en Google

Blogs schrijven is in het begin nog een uitdaging. Alsof dat nog niet lastig genoeg is: het schrijven van blogs is pas het begin.

Bezoekers vinden je blogs niet vanzelf daar moet je iets voor doen. Promoot je blogs zoveel als mogelijk op socialmedia waar je doelgroep jou volgt. Je wilt immers dat je blog je doelgroep bereikt. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook je zakelijke blogs uitbesteden.

Blogs schrijven zorgt er ook voor dat je website in zoekmachines wordt gevonden door potentiële klanten. Want jij schrijft over de onderwerpen waar zij naar zoeken, in het verlengde van je business.

Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom je hier nu bent. Ben je hier via Google gekomen? 😉

Door zoekwoorden in je blogs te gebruiken, kun je vaak al aardig scoren in Google. Dat is een goed begin. In dit artikel van Nathan Veenstra lees je wat je nog meer kunt doen.

Hoe begin je een eigen blog?

Het starten van een eigen blog lijkt misschien een uitdaging, maar het is eigenlijk makkelijk en leuk. Platforms zoals WordPress maken het eenvoudig om een blog te beginnen en te personaliseren.

Het kiezen van een niche, het regelmatig publiceren van nieuwe blogposts en het optimaliseren van je content voor zoekmachines zijn essentiële stappen om je blog vindbaar in Google te maken en duizenden bezoekers per dag te trekken.

Praktische stappen voor ondernemers om een blog te lanceren

Het creëren van een blog kan een krachtig hulpmiddel zijn voor ondernemers en organisaties om hun merk te bouwen, klanten aan te trekken en hun expertise te delen. Hier volgen gedetailleerde stappen met zakelijke voorbeelden voor elke fase.

Kies een specifieke niche

Specialiseer je door een een niche te kiezen die relevant is voor je bedrijf. Bijvoorbeeld, een marketingbureau kan een blog starten gericht op digitale marketingstrategieën voor kleine ondernemingen.

Een praktisch voorbeeld zou kunnen zijn het publiceren van casestudy’s van succesvolle campagnes die het bureau heeft uitgevoerd, met gedetailleerde analyses van de gebruikte strategieën en de behaalde resultaten.

Selecteer een blogplatform

Kies een platform zoals WordPress vanwege zijn flexibiliteit en SEO-voordelen. Een marketingbureau zou bijvoorbeeld een professioneel, op maat gemaakt WordPress-thema kunnen gebruiken dat hun merkidentiteit weerspiegelt en functies bevat specifiek ontworpen voor het delen van case studies en marketingtips.

Publiceer regelmatig nieuwe content

Consistentie helpt bij het opbouwen van een vast publiek. Een consultancybedrijf kan besluiten om elke twee weken een diepgaand artikel te publiceren over trends in de industrie, zoals “De toekomst van werk: Hoe remote werken de bedrijfscultuur verandert”. Dit vestigt het bedrijf als een gedachte leider in zijn veld.

Optimaliseer voor zoekmachines (SEO)

Gebruik relevante trefwoorden en zorg voor geoptimaliseerde meta-descriptions om de zichtbaarheid van je blog te vergroten. Een technologie-startup kan bijvoorbeeld SEO-optimalisatie toepassen door trefwoorden te gebruiken zoals “innovatieve tech-oplossingen voor MKB” in hun blogposts, waardoor ze hoger ranken in zoekresultaten.

Interactie met je lezers

Maak gebruik van de reactiesectie en sociale media om vragen te beantwoorden en discussies te stimuleren. Een e-commerce platform kan bijvoorbeeld actief feedback vragen over nieuwe functies of diensten via hun blog, waardoor een communitygevoel wordt gecreëerd.

Gebruik socialmedia

Deel je blogposts op sociale media om je bereik te vergroten. Een B2B-softwarebedrijf kan LinkedIn gebruiken om artikelen te delen die waardevolle inzichten bieden over het gebruik van hun software om bedrijfsprocessen te optimaliseren, wat leidt tot meer websitebezoekers en potentiële leads.

Netwerken met andere bloggers

Bouw relaties op met andere bloggers in je branche om gastblog-mogelijkheden te creëren. Dit kan de zichtbaarheid vergroten en nieuwe publieken aanspreken.

Een financieel adviesbureau kan bijvoorbeeld samenwerken met financiële technologieblogs om artikelen te schrijven over het verbeteren van financieel beheer voor startups, wat de expertise van het bureau onderstreept en het bereik vergroot.

Elke stap is ontworpen om ondernemers en organisaties te helpen een effectieve, boeiende en waardevolle blog te ontwikkelen die hun zakelijke doelen ondersteunt. Door deze strategische aanpak te volgen, kunnen bedrijven hun merk versterken, hun doelgroep vergroten en hun positie in de industrie consolideren.

De impact van blogs en vlogs

Naast geschreven blogs zijn vlogs — video blogs — een populaire manier geworden om content te delen. Vlogs staan voor video’s die, net als blogs, gaan over uiteenlopende onderwerpen en persoonlijke verhalen vertellen.

De keuze tussen bloggen en vloggen hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je doelgroep en de manier waarop je jouw boodschap het beste kunt overbrengen.

Blogs schrijven in 5 stappen

Ik weet hoe lastig het is om goede blogs te schrijven. Weinig ondernemers zijn in staat hun kennis te vertalen naar een voor de doelgroep interessant blog.

Ik zat als ondernemer ooit in diezelfde situatie.

Dus creëerde ik voor mijzelf een stappenplan zodat wanneer ik blogs ging schrijven, ik wist wat ik moest doen en in welke volgorde.

Bij zakelijk bloggen is het belangrijk om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Bloggen moet uiteindelijk een gewoonte worden en een wekelijkse bezigheid. Geen strijd!

Volg je de stappen in de juiste volgorde, kom je altijd tot een voor je doelgroep interessant blog. Daar ben ik van overtuigd!

Onderwerpen om blogs over te schrijven

Er zijn wat mij betreft twee manieren om aan blogonderwerpen te komen. Je kunt 1). een zoekwoordonderzoek uitvoeren (zie video), of 2). zelf onderwerpen brainstormen (zie stappenplan).

De brainstormmethode is vooral handig als je onderwerpen zoekt die meer product, dienst of bedrijfsgerelateerd zijn.

Je geeft dan bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen van je bedrijf, of je interviewt een klant of opdrachtgever die je jarenlange samenwerking uit de doeken doet.

Ook is het prima om een keer een medewerker te laten vertellen hoe zijn(haar) werkdag eruit ziet en hoe het is om met je product te werken.

Niet al je blogs hoeven dus over onderwerpen uit een doelgroep analyse te gaan. Er mag echt ook over andere onderwerpen worden geschreven. Zolang je zakelijke blogs maar interessant zijn voor je doelgroep.

Content onderzoek (video)

Voor het uitvoeren van een content onderzoek, adviseer ik onderstaande video te kijken. In deze video geef ik praktisch weer hoe je stap voor stap onderzoekt naar welke onderwerpen je doelgroep zoekt.

Je doelgroep zit altijd met vragen en zoekt op Google naar antwoorden. Wie niet trouwens. 😉

Stappenplan om blogs te schrijven

Stap 1:

Ik kies een onderwerp waarover je wil gaan schrijven. Heb je geen idee waar je over wilt gaan schrijven? Heb je geen inspiratie? Lees dan ook de blog: “Waar de **ck moet ik over schrijven.

Stap 2:

Begin met een 5 minuten durende brainstormsessie. Schrijf zoveel mogelijk woorden en vragen op die je te binnen schieten als je denkt aan het gekozen onderwerp uit stap 1.

Stap 3:

Maak een selectie uit de onderwerpen in stap 2 en kies de onderwerpen waar je veel over weet te vertellen. Zo ga je misschien van 25 onderwerpen naar een selectie van 10.

Heb je meer woorden die voldoende relevant zijn om over te schrijven, bewaar die dan voor deel 2 van je blog. Zo heb je meteen inspiratie voor een tweede blog over dit onderwerp.

Stap 4:

Schrijf voor het doel op dat je met het blog voor ogen hebt. Dat is het doel waar je naartoe wilt schrijven. Wat wil je met de blog bereiken?

Dat je ze overtuigd iets te doen? Dat zij zich bewust worden van een probleem? Wil je ze aanzetten de eerste stappen te zetten?

In mijn geval is het doel meestal het geven van een aantal praktische tips of handvatten zodat de lezer voldoende informatie heeft om het direct te implementeren.

Stap 5:

Het schrijfproces begint. Ik werk zelf bij het schrijven vanuit een systeem en vaste volgorde. What, Why & How. Dit zijn de drie peilers die ik gebruik in al mijn communicatie.

Ik begin te vertellen wat het is. Dan vertel ik waarom het zo belangrijk is. En uiteindelijk vertel ik hoe je het kunt implementeren binnen je eigen bedrijf of leven. In onderstaand blog voorbeeld zie hoe dit systeem er in de praktijk uitziet.

Dit ziet er dan als volgt uit:

What = onderwerp + verduidelijking van wat het inhoudt.

Why = waarom het zo belangrijk is, of waarom dit zo’n goede oplossing is, of waarom het zo’n goed product is, of waarom het een slimme methode is… enzovoorts.

How = hoe doe je het? Welke tips kan je de lezer geven? Welke oplossing pas je hoe toe? Welke tools gebruik je? Wat zijn de stappen die de lezer moet zetten?

De “How” is het praktische gedeelte. Je legt uit hoe iemand het kan toepassen of hoe het werkt.

Een blog voorbeeld

In dit blog voorbeeld laat ik zien hoe een blog eruit ziet als ik mijn What, Why & How systeem gebruik op een onderwerp als bloggen. Goh wat verrassend he? 😉

De basis van bloggen in 3 stappen

What: Je ziet het overal. Ondernemers en experts schrijven zakelijke blogs over onderwerpen waar hun potentiële klanten naar zoeken. Ik zal je kort uitleggen waarom deze ondernemers zoveel tijd besteden aan zakelijk bloggen… bla bla bla

Why: Je vraagt je natuurlijk af waarom dat zakelijk bloggen nou zo nuttig is. Nou, het zit dus zo. Uit onderzoek blijkt dat bijna 93% van alle aankopen beginnen met een zoektocht naar problemen, oplossingen, producten, informatie en alternatieven. Als jij over die onderwerpen zakelijke blogs gaat schrijven, gaan die mensen jou zien als expert. Dat niet alleen,. Je website wordt ook beter vindbaar in zoekmachines als Bing en Google… bla bla bla

How: We gaan nu maar eens beginnen met het schrijven van je eerste blog. Ik leg in 5 stappen aan je uit hoe ik mijn zakelijke blogs schrijf.
Stap 1: Kies een onderwerp, waarover je wilt gaan schrijven… bla bla bla.
Stap 2: Ik begin een 5 tot 10 minuten durende brainstormsessie. Schrijf zoveel mogelijk woorden of vragen op… bla bla bla.

Je blogs gelezen krijgen

Om je blogs ook echt gelezen te krijgen, moet je soms iets meer uit de kast halen. Je hoeft niet perse veel langere blogs te schrijven. Je moet vooral heel veel dingen laten. Juist niet doen dus.

In dit artikel geef ik je 7 krachtige tips die ervoor zorgen dat je blogs leesbaarder worden, meer lezers krijgt die terugkeren, en waar je op moeten letten om ze hoger te laten scoren in Google.

Op de website blogtrommel.nl heb ik een blog gevonden met tips hoe je efficiënter, zakelijke blogs schrijft. Je leest het artikel hier.

Heb je het gevoel dat je te weinig tijd hebt of mis je inspiratie om te schrijven? Dan kun je overwegen je blogs door iemand anders te laten schrijven.

Je kunt hiervoor uiteraard een medewerker aanstellen, maar het is wellicht nog slimmer om het schrijven van blogs uit te besteden aan een gespecialiseerd marketingbureau. Zij onderzoeken welke content jouw doelgroep nodig heeft en produceren hier vervolgens regelmatig nieuwe content en blogs voor.

10 Feiten, cijfers en feiten over bloggen

  1. Websites met een blog hebben gemiddeld 434% meer geïndexeerde pagina’s wat aanzienlijk bijdraagt aan SEO-prestaties.
  2. Bedrijven die bloggen genereren 67% meer leads per maand dan bedrijven die dat niet doen.
  3. Consumenten die blogs lezen, maken 68% uit van de online populatie, wat de potentie van blogs als communicatiemiddel benadrukt.
  4. 77% van de internetgebruikers leest regelmatig blogs, wat de populariteit en het bereik van blogcontent aantoont.
  5. Blogs worden door 60% van de consumenten gezien als betrouwbare informatiebronnen voor product- en dienstinformatie.
  6. Bedrijven die bloggen zien een ROI die 13 keer hoger is dan bedrijven die niet investeren in bloggen.
  7. Langere blogposts (tussen 1000 en 2000 woorden) presteren beter in zoekmachines en genereren meer shares en links.
  8. Bloggen stimuleert websitebezoek met 55% meer bezoekers dan websites zonder blog.
  9. Inhoud met relevante afbeeldingen krijgt 94% meer views dan content zonder afbeeldingen, wat het belang van visuele elementen in blogs benadrukt.
  10. Blogs die vragen van klanten beantwoorden, versterken klantvertrouwen en loyaliteit, waardoor ze een cruciale rol spelen in klantrelatiemanagement.

Tot slot

Bloggen is dus een krachtige vorm van digitale expressie die je in staat stelt om je stem te delen met de wereld. Of je nu blogt om je persoonlijke verhalen te delen, je expertise als online marketing expert te etaleren, of om geld te verdienen met je blog, de sleutel tot succes is consistentie, kwaliteit en authenticiteit.

Begin vandaag nog met je eigen blog en ontdek waar jouw woorden je onderneming kan brengen.

20 gedachten over “Blogs schrijven: hoe zakelijk bloggen klanten aantrekt”

  1. Ik verslikte me bijna in stap 1: ‘Ik kies een onderwerp waarover ik wil gaan schrijven.’. Voor mij is de allerbelangrijkste bouwsteen van een goede blogpost het aansluiten op een informatiebehoefte bij klant, prospect of andere doelgroep (zoals nieuwe collega’s).

    Gelukkig beschrijft je blogpost ‘Wat de **ck…’ diverse aanknopingspunten die juist wel op een extern inzicht zijn gebaseerd. En da’s absoluut hard nodig: 70% van alle content die wordt geproduceerd wordt als niet geloofwaardig of relevant beschouwd volgens de Marketing Association.

    Je Why, What, How ‘Simon-Sinek-drieluik’ is zinvol en ga ik zelf ook eens wat meer bewust toepassen, waarvoor dank.

    • Dag Paul,

      Uiteraard gebruik je in stap 1 één van de onderwerpen die je eerder al hebt verzameld na inventarisatie en onderzoek bij je doelgroep. 😉

      Dank voor je reactie!

      Groeten,
      Maikel Latour

  2. Hallo Maikel,
    Een leuk en interessant artikel, zeker als je nog geen idee hebt hoe je met een blog moet starten.
    Trouwens die drie w’s gebruik ik ook in al mijn communicatie.
    Mijn advies is, om deze ook op de homepage te laten terug komen, uiteindelijk krijgt een potentiële klant daar toch de eerste indruk voor hij of zij binnen enkele seconden beslist of het interessant is om op de site te blijven of weg te klikken

    • Bedankt voor je waardevolle input. Helemaal gelijk ook wat betreft de ± 2 seconden dat je krijgt om een bezoeker van je website te overtuigen op je website te blijven. 😉

      Groeten,
      Maikel Latour

  3. Hoi!
    Een aantal dingen doe ik al, maar heb soms het idee dat ik er veel te lang mee bezig kan zijn. Stap 2, even echt gaan brainstormen en dingen noteren die in me opkomen, zou een goede en tijdsbesparende toevoeging kunnen zijn op wat ik al doe 😉
    Leuk, thanks!
    Groetjes,
    Cherryl

  4. Bedankt voor de info Maikel! Ben sinds twee maanden actief met het schrijven van online marketing blogs en ik merk dat ik er veel plezier uithaal. Vooral stap 5 in je artikel vind ik erg fijn, ga hier de volgende keer mee aan de slag!

Reacties zijn gesloten.