Contentmarketing is hét geheime wapen om je doelgroep aan te trekken, te boeien en aan je merk te binden. Tegenwoordig zijn klanten kieskeurig en slim. Ze hebben geen boodschap aan nietszeggende marketingpraatjes. Ze willen info die hen waarde biedt en écht verder helpt.
We vertellen je (bijna) alles over hoe je waardevolle content creëert en er ook nog eens resultaten mee behaalt.
Het belang van contentmarketing
Contentmarketing draait om het maken en delen van relevante, waardevolle informatie waarmee je potentiële klanten aantrekt. En waarom is dat belangrijk? Nou, om te beginnen wil je dat mensen jou zien als een expert in jouw vakgebied. Het idee is simpel: bied je publiek iets waardevols aan, iets dat hen helpt of entertaint, en ze zullen vroeg of laat nog ‘s aan je denken. Op die manier bouw je een relatie met je doelgroep op vóórdat ze klant worden.
Mensen kopen een product of dienst van iemand die ze vertrouwen en die hen begrijpt. Waardevolle content geeft mensen het idee dat jij snapt wat ze nodig hebben en dat jij degene bent die hen kan helpen.
Hoe bepaal je de behoeften van je doelgroep?
Misschien het meest cruciale onderdeel van contentmarketing: je kunt geen killer content maken als je niet exact weet wat je doelgroep nodig heeft. Dus ja, zet je stalkermodus aan en leer je doelgroep kennen als een oude vriend.
Ontleed je doelgroep tot op het bot
Kijk naar hun leeftijd, interesses, koopgedrag, problemen en al het andere dat je over hen kunt vinden. Zet de demografische bril op en zoom in op wat jouw potentiële klanten bezighoudt. Zijn het twintigers die willen leren investeren? Of veertigplussers die willen verduurzamen? Elk segment vraagt om zijn eigen aanpak.
Duik in Google Analytics en andere tools
Meten is weten, zoals ze zeggen. Analyseer je huidige content en kijk wat scoort. Welke onderwerpen klikken ze op? Waar blijven ze het langst hangen? En welke blogs worden net zo snel doorgescrold als een reclamefoldertje?
Vraag het gewoon!
Ja, we maken het soms ingewikkelder dan nodig is. Vraag aan je bestaande klanten waar ze meer over willen weten. Een enquête, een poll op social media of zelfs een korte vragenlijst per mail kan een schat aan informatie opleveren.
Check de concurrentie
Wat doen zij goed en waar laten ze kansen liggen? Door in te spelen op dingen die je concurrenten missen, kun je waardevolle content aanbieden waarmee je hen nét een stapje voor bent.
Door een goed beeld van je doelgroep te krijgen, kun je onweerstaanbare content maken. En nee, dit is geen shortcut; je moet écht begrijpen wie je bedient.
Het creëren van content die converteert
Oké, nu weet je wie je doelgroep is en waar ze naar op zoek zijn. Tijd om daarin te voorzien. Maar let op: het gaat niet alleen om wát je schrijft, maar ook om hoe je het brengt. Een aantal tips die je helpen om content te maken die ook écht converteert:
Schrijf directe content
Mensen hebben weinig tijd. Zeg waar het op staat en maak het interessant. Zorg dat je content direct antwoord geeft op een vraag of behoefte van je doelgroep. Vermijd fluffy teksten en ga voor concreet advies. Dit is niet het moment om te verkopen, maar om je expertise tentoon te spreiden.
Gebruik aansprekende visuals
Content met afbeeldingen, infographics en video’s doen het doorgaans veel beter dan kale tekst. Probeer het eens met video’s waarin je een complex probleem simpel uitlegt of een infographic die in één oogopslag een proces verduidelijkt. Je kunt ook microcontent maken, zoals korte, deelbare quotes of grafieken die op social media werken als clickbait, maar dan op de goeie manier.
Call to action
Een CTA hoeft niet meteen een ‘koop nu’-knop te zijn. Soms wil je juist dat mensen meer lezen, zich aanmelden voor je nieuwsbrief of je e-book downloaden. Verleid je lezer om door te klikken met een heldere en aantrekkelijke CTA, afgestemd op de fase van de customer journey waarin ze zich bevinden. De kunst zit ‘m in het verleiden, niet het opdringen.
Maak gebruik van storytelling
Mensen willen zich verbonden voelen met een merk. Een goed verhaal doet dat op een manier waar cijfers en feiten niet aan kunnen tippen. Vertel verhalen die je doelgroep herkent en koppel dat aan hoe jouw dienst of product hun leven makkelijker kan maken.
Voorbeelden van succesvolle contentstrategieën
Zien hoe anderen het doen? Altijd goed. Hieronder volgen wat voorbeelden van merken die het snappen en weten hoe je met content klanten binnenhaalt.
1. Airbnb’s reisgidsen
Airbnb biedt reisgidsen die niets met verkopen te maken hebben. Ze geven hun klanten nuttige info over populaire reisbestemmingen en tips van locals. Dit versterkt hun merkidentiteit als hét go-to reisplatform.
IKEA’s gids voor kleine ruimtes
In plaats van je een nieuwe kast of tafel op te dringen, maakt IKEA gidsen voor het inrichten van kleine ruimtes. Het brengt mensen niet allee op ideeën, maar bouwt ook vertrouwen op door te laten zien dat men begrijpt wat klanten écht nodig hebben.
2. HubSpot’s blog
HubSpot is beroemd geworden door zijn blog vol met waardevolle marketing- en verkoopinformatie. HubSpot heeft zichzelf gepositioneerd als dé expert op het gebied van inbound marketing, simpelweg door consistente en waardevolle content te delen die hun doelgroep helpt beter te worden in hun vak.
3. Coolblue’s productreviews en video’s
Coolblue geeft in zijn productreviews en video’s eerlijke en duidelijke informatie over producten, op een no-nonsense en vaak grappige manier. Ze tonen hun expertise zonder te verkopen. Het resultaat? Mensen vertrouwen op hun oordeel en kopen uiteindelijk vaak bij hen. Slim, toch?
Contentmarketing: een zaak van de lange adem
Verwacht geen instant succes als je met contentmarketing begint. Het is een investering in je merk en in je klantrelaties die pas na een tijdje rendeert. Contentmarketing gaat niet om quick wins, maar draait om het creëren van een merk dat mensen vertrouwen, waarderen en waar ze loyaal aan blijven. De resultaten? Die komen vanzelf als je waarde blijft leveren, je doelgroep centraal stelt en content maakt die boeit en bindt. Echt goede contentmarketing kost tijd, maar als je je doelgroep de waarde biedt die ze zoeken, komen ze vanzelf terug – en brengen ze hun vrienden mee!